Az GEOTREK webshop sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Az oldal további böngészésével elfogadod ezt. A részleteket megnézheted az "Adatvédelmi nyilatkozat"-ban. Értem, bezárom.
Termékek Menü
0

Vándortúrázásról szabadon

Becsei Zoltán

Vandortura-hatizsakos-tura  

0. Előfeltétel: hátizsák és bakancs!

Bejáratott, kipróbált, magas szárú, lehetőleg vízálló bakanccsal indulj csak útnak! Fontos a jó tartás, mivel a nehéz hátizsák miatt extra igénybevételnek leszel kitéve, így nem árt ha biztosak lépteid. A cipő talpa legyen mélyen barázdált és jól profilozott. Érdemes a nagy gyártóktól származó speciális talpakat előnyben részesíteni (Vibram, Contagrip). Indulás előtt ápold le a lábbelit és ha hosszú útra indulsz gondoskodj a túra közbeni cipőápolásról is. 

Hátizsákod legyen a túrának megfelelő, kényelmes és jól pakolható. Olyan hátizsákot válassz, mely testalkatodnak és a leendő felszerelésnek is megfelelő méretű! A hátizsáknak legyen tartása és fontos, hogy jól rendszerezhesd benne a dolgokat.

Amit napjában egyszer használsz (jellemzően ilyenek az alvás kellékei), azt a hátizsák aljára, a nehéz tárgyakat (sátor) a gerinchez közel, középmagasan, a gyakran használt apróbb dolgokat (poncsó, térkép) a kisebb rekeszekbe, gyorsan hozzáférhetően helyezd el. Az amerikai Osprey cég igen széles palettán kínálja prémium minőségű hátizsákjait, mindenki megtalálhatja köztük az igényeihez és pénztárcájához illő modellt.  

 

osprey-atmos-ag-vandortura-hatizsak

 

1. Az alvás problematikája: sátor vagy szállás?

Ezt jó előre meg kell tervezni, ugyanis nagyban befolyásolja majd a túra jellegét, hogy minden nap civilizált körülmények között hajtod-e fejed álomra vagy a túrafelszerelés nyújtotta kényelemben. Elvitathatatlan előnyei vannak a szálláshelyes megoldásnak, de az „igazi” bakancsosok a sátrat választják. A sátor viszont nehéz. Lehetőség szerint válassz könnyű, kompakt, vízálló sátrat!

Egy ilyen sátornak általában könnyített üvegszálas vagy alumínium rudazata van, a hálófülke pedig össze van már előre kapcsolva a külső ponyvával. Érdemes a cövekeket is ellenőrizni és a lehető legkönnyebbet beszerezni még ha gyárilag nehéz acél cövekeket kaptál is sátradhoz. Az ideális sátor tömege körülbelül 1-2 kg/fő. Javítókészlet és/vagy duck tape is legyen nálad az estleges sátor sérüléseket javítandó.

Túra után a hálófülkét vedd ki és tisztítsd, a sátrat csak tisztán és szárazon csomagold el!

Fotó: www.flickr.com

 

2. Hálózsák és derékalj

Amennyiben megszületett a döntés szálláshelyet illetően, jöhetnek a pihentető alvás segédeszközei: a hálózsák és a derékalj. Ügyelj a megfelelő tömeg/csomagméret/hőtartás arányra a hálózsák esetében! Hazánkban, nyári időben 0-10 Celsius fok közötti, úgynevezett  2 vagy 3 évszakos hálózsákok megfelelőek lesznek. Azért azt ne feledd, a hálózsákok komfort, limit és extrém hőfok adatai tájékoztató jellegűek azt az egyéni hőérzet, a nem (hölgyek fázósabbak általában a férfiaknál), testsúly, éhségérzet, általános és pillanatnyi fizikai állapotod is jelentősen befolyásolhatják.

Nem elég ugyanakkor a megfelelő hálózsák, valamivel el is kell magad szigetelned a hideg talajtól. Ezt a célt szolgálják a különböző polifoamok, isomatok, önfelfújódó matracok. Bármelyik jó megoldás lehet, de azért ne az otthoni kényelmet keresd!

 

3. Tábori konyha

A túra gázfőzők széles választékban kaphatóak, szükséged lesz még hozzá passzoló gázpalackra és némi konyhafelszerelésre. Minden esetben győződj meg a túra előtt, hogy gázfőződhöz megfelelő gázpalackot szereztél-e be mert létezik csavaros, átszúrós és úgynevezett Easy Click-es gázpalack is. Mivel repülőgépre felvinni nem lehet az ilyen palackokat, ezért ha külföldre utazol is járj utána, hogy a cél országban hol tudod majd beszerezni a kívánt gázpalackot.

Vandortura

Praktikus megoldás lehet evőeszközként a svéd  Light My Fire cég sporkja, mely kicsi, ultrakönnyű és nem mellesleg nagyon jó áron hozzá lehet jutni. Aki pedig nem elégszik meg a műanyag evőeszközzel, annak jó lehet a titánium változat. Szükség lesz még egy vízforralásra alkalmas fém edényre (anodizált alumínium, acél, titán stb.) és esetleg serpenyőre. Érdemes olyan edényt választani, amibe a gázpalack, gázfőző és az evőeszköz is belefér, így kisebb helyet foglal majd a „konyha” a táskában. Mosogatásra olyan szert válassz, amely környezetbarát, de még az ilyen szereket is illő élővizektől távolabb használni! A Sea to Summit cég  Wilderness Wash-ja például tisztálkodáshoz, mosáshoz és mosogatáshoz is megfelelő, citronella és szantál tartalma pedig távol tartja a rovarokat.

 

4. Túraruházat

A megfelelő outdoor ruházatról korábban már  írtunk , az ott leírtak általános érvényűek. A merinó gyapjúból készült ruhák remek tulajdonságait nem győzzük hangsúlyozni. Több napos túra során nem mindig van mód fürdeni, mosni és minden nap tiszta ruhával kezdeni a napot. Üdítő élmény, mikor az ember 2-3 napos  merino gyapjú aláöltözete  se mmilyen kellemetlen „bukéval”  nem rendelkezik, csak egyszerűen természet illata van! Érdemes még előnyben részesíteni a különböző technikai túranadrágokat is, mivel roppant könnyűek és ellenállóak.

 

5. Kiegészítők a túrafelszereléshez

Kiegészítőkről is volt már szó korábban, de azért mindig van mit hozzátenni:

 • Nagyon jó szolgálatot tesz egy pár könnyű, jó minőségű túrabot. Átmozgatja a felsőtestet, csökkenti a lábak terhelését és lépésbiztonságot ad. Ha esetleg sátor nélkül, egy ponyvából készítenél menedéket magadnak, remekül használhatóak rudazatként.
 • Elsősegélycsomagot feltétlenül vigyél magaddal és nem árt ha használni is tudod a benne rejlő dolgokat, érdemes tehát leporolni az elsősegélyről tanultakat a túra előtt. A gyári EÜ felszerelést személyre szabottan egészítsd ki, gyógyszerekkel, csipesszel, ollóval!
 • Fejlámpa hasznos lehet ha „belecsúszol” a túranapba és sötétben kell(ene) botorkálni. A tölthető elemekről, akkumulátorokról és az energiapótlásukról is gondoskodni kell persze hosszabb távon.  Jó szolgálatot tehetnek a  Goal Zero cég napelemei és akkumulátorai is.

Vandortura-felszereles

6. Felszereléslista

Az alábbiakban kísérletet teszünk egy általánosan használható felszereléslista létrehozására, amely lista évszaktól, a túra sajátosságaitól és az egyéni igényektől függően természetesen nagy mértékben módosulhat:

 1. Bakancs
 2. Hátizsák
 3. Derékalj
 4. Hálózsák
 5. Sátor
 6. Túrabot
 7. Gázfőző és palack
 8. Tábori konyhafelszerelés
 9. Tűzgyújtó eszköz
 10. Bicska
 11. Kulacs
 12. Elsősegélycsomag
 13. Tájoló és/vagy GPS
 14. Fejlámpa
 15. Térkép és/vagy útikönyv
 16. Sapka
 17. Kamásli
 18. Túrazokni
 19. Túraalsó
 20. Aláöltözet (alsó és felső)
 21. Túranadrág
 22. Polár felső
 23. Héjkabát, softshell vagy poncsó
 24. Kesztyű
 25. Napszemüveg
 26. Higiéniai kellékek  (fogkefe, fogkrém, környezetbarát tusfürdő, tábori zuhany stb.)
 27. Mikroszálas törölköző
 28. Papucs vagy szandál
 29. Napelem, akkumulátorok
 30. Telefon
 31. Instant energia (izotóniás termékek müzli, aszalt gyümölcsök, MA Baker stb.)
 32. Zsinór, segédkötél vagy tartalék cipőfűző
 33. Karabinerek és csipeszek
 34. Mentőfólia

 

Hasznos volt számodra a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is, hátha ők is vándortúrára készülnek! Kattints az alábbi gombra!

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Tanácsok Blog