Az GEOTREK webshop sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Az oldal további böngészésével elfogadod ezt. A részleteket megnézheted az "Adatvédelmi nyilatkozat"-ban.
Termékek Menü
Itt jársz: > >

Túra

Szent György-hegyi geotúra

11. Ghymes Fesztivál keretén belül a Szent György-hegyre vezető geotúránk immár hagyományos színfoltja a neves összművészeti fesztivál programjának.  A túra páratlanul gazdag kulturális örökséggel bíró területre, a Tapolcai-medence szívébe kalauzolja el a látogatókat, akik nem restek az esti koncert előtt egy túrát tenni a hegyen. A vezetett túra állomásain az egykori vulkán kitörései nyomán a felszínre került kőzetanyagokat, a világhírűbazaltorgonák keletkezését, és nem utolsó sorban a hegy egyedi növény- és állatvilágát ismerteti a túravezető. Szó lesz aszőlőművelés évezredes hagyományairól, a hegy kápolnái mellett ma is itt élő remetékről, és végül fény derül arra, miért jéghideg álladóan a Sárkánylik-barlangban és környezete. A hegy tetejéről elénk táruló csodás panorámakárpótol majd minden fáradtságért!

Időpont: 2016. július 2. (szombat), 9.00 óra

Találkozó: Hegymagas, kisbolt (József Attila u. 4.) (Térkép >>>)

Útvonal: Hegymagas – Oroszlánfejű-kút – hegytető – bazaltorgonák – Ify-kápolna – Lengyel-kápolna - Hegymagas

Időtartam: kb. 3,5 óra

Táv/szintemelkedés: 8 km/350 m

Részvételi díj: 1000 Ft.

Előjelentkezés: július 1. péntek 18.00 óráig, E-mailben (szarvashaz˙_kukac_szarvashaz.hu) vagy telefonon (06/30 919 5868), a név, a létszám és a mobiltelefonos elérhetőség magadásával!

Figyelem! A várható meleg időjárás miatt a túrán résztvevők hozzanak magukkal fényvédő krémet, sapkát vagy kalapot, elegendő ivóvizet, és ezen kívül kullancsriasztót! A túrán megfelelő lábbeli viselése ajánlott (papucs, saru helyett túracipő).

Túravezető: Czibula György, a Bakony-Balaton Geopark geotúra-vezetője


Badacsonyi geotúra

A Badacsony minden évszakban tartogat meglepetéseket a természeti értékek iránt érdeklődők számára. Feltárul egy több millió éves bazaltvulkán élete, felelevenítjük a kitörések jellegét, intenzitását, és megkeressük a hozzájuk köthető kőzeteket is. A bazaltzsákok, a kőtornyok és a törmeléklejtők számtalan ritka, védett hüllő- és madárfajunk élőhelye. A hegytetőn álló Kisfaludy-kilátóból, valamint több más kilátópontról elénk táruló panorámát szemlélve a Tapolcai-medence, a Káli-medence és a Balaton keletkezésének körülményeit tekintjük át, eközben megcsodálhatjuk a hegy gazdag tavaszi növényvilágát (tölgyesek salamonpecsétjei, bükkösök tüdőfüvei, valamint az elvirágzóban lévő medvehagyma tövei is előkerülnek). Kisfaludy Sándor és Szegedi Róza legendás szerelmének története mellett a Badacsony számtalan kultúrtörténeti emlékek otthona. Az ürmös bortitkos receptjéről, a Rózsakő legendájáról, a Rodostó-ház (turistaház) szomorú sorsáról, Ranolder János püspök revékenységéről, Keresztúry Dezső és Egry József adomáiról mind-mind szó esik majd a túrán.

Időpont: 2016. május 16. (hétfő)

Találkozó: 10.00 óra, Badacsonytomaj, Római út és Kisfaludy Sándor út kereszteződése Térkép >>>

Parkolási lehetőség a találkozóhely közelében biztosított.

Útvonal: Szegedy Róza ház – Rózsa-kő – Bujdosók lépcsője - Kisfaludy-kilátó – Kőkapu - Szegedy Róza ház

Időtartam: kb. 4,5 óra

Táv/szintemelkedés: 9,5 km/400 m

Részvételi díj: 1000 Ft.

Előjelentkezés: május 15. vasárnap18.00 óráig, E-mailben (szarvashaz@szarvashaz.hu) vagy telefonon (06/30 919 5868), a név, a létszám, a mobiltelefonszám megadásával. A jelentkezésről a túravezető visszaigazolást küld legkésőbb a jelentkezési határidő leteltéig. A túra minimum 12 fő jelentkezése esetén indul.

Túravezető: Czibula György, a Bakony-Balaton Geopark geotúra-vezetője


Pannonhalmi teljesítménytúrák 2016

A Győri Vasutas Természetjáró Egyesület 2016. április 23-án szombaton rendezi meg a Pannonhalmi teljesítménytúrákat 10, 15, 20, 30, 40 és 60km-es távon.

A rajt és a cél is Ravazdon a Jegenye étteremben lesz.

A részleteket itt találod!Geotúra az Alsó-Cuha-szurdokban

A Bakonyban oly jellemző szurdokvölgyek egyikét keressük fel első áprilisi geotúránk alkalmával. Az Alsó-Cuha-szurdok keletkezése, kőzetei és ősmaradványai megismerése mellett felkeresünk három beszédes nevű barlangot is: aZsivány-barlangot, a Kőpince-barlangot és a Remete-barlangot. Tanúi lehetünk a tektonikus mozgások révén kiemelkedő sziklák és a víz pusztító ereje összecsapásának, és kiderül az is, vajon miért éppen itt vágta át a patak a sziklát. A teljes pompában lévő tavaszi erdő növényeinél elidőzve, a neki szentelt emlékoszlopnál megemlékezünk hazánk úttörő botanikusáról, Kitaibel Pálról, illetve Rómer Flóris e vidékről szóló régészeti és néprajzi leírásait is felidézzük. 

Időpont: 2016. április 17. (vasárnap), 10.00 óra

Találkozó: Bakonyszentlászló-Vinye, Vinye Büfé (Térkép >>>)

Útvonal: Vinye – Kőpince-barlang – Zsidó-rét – Alsó-Cuha-szurdok – Remete-barlang – Zsivány-barlang – Ördög-rét – Kitaibel-emlékoszlop – Vinye.

FIGYELEM! A csúszós, vizes köveken a haladás a szurdokban nehéz, ezért ennek megfelelő lábbeli ajánlott!

Időtartam: kb. 4 óra

Táv/szintemelkedés: 10 km/300 m

Részvételi díj: 1000 Ft.

Regisztráció: április 16. szombat este 18.00 óráig, E-mailben (szarvashaz@szarvashaz.hu) vagy telefonon (06/30 919 5868), a név, a létszám és a mobil telefon elérhetőség megadásával. A jelentkezésről minden esetben visszaigazolást küld a túravezető a jelentkezési határidő lejártáig. A túra 12 fő jelentkezése esetén indul. 

Túravezető: Czibula György, a Bakony-Balaton Geopark geotúra-vezetője

Várok mindenkit szeretettel!Medvehagymás geotúra

Farkasgyepűn még a kövön is medvehagyma nő! Erről a növényről igyekszik minél többet elmondani a túravezető ezen a túrán, miközben a terület geológiai és élő természeti értékeit vesszük sorra. A tavaszi lágyszárúak (hóvirág, pettyegetett tüdőfű, erdei szélfű, stb.) mellett találkozhatunk majd a Bakony ikonjával, a babérboroszlánnal is. A Bitva-völgybeereszkedve annak keletkezését és mai képét vizsgálva rátérünk a geológia "leckére", majd az iharkúti bekötő útnál abauxitról és a dinoszauruszokról lesz szó. Szinte biztos, hogy utunk során fel fog tűnni néhány kíváncsi, a közelben fészkelő holló is. Németbánya és Farkasgyepű községek füstölgő üveghutákat idéző történetét felidézve megtudhatjuk, hogy a közeli "Koplaló" domb neve honnét ered.

Allium ursinum - Medvehagyma

Időpont: 2016. március 27. vasárnap

Találkozó: 10.00 óra, Farkasgyepű, szanatóriumi parkoló ( TÉRKÉP >>> )

Útvonal: Farkasgyepű - Bitva-völgy - iharkúti bekötő út - Németbánya - Pisztrángos-tó - Farkasgyepű.

Táv/szintemelkedés: 9 km/350m

Időtartam: 4 óra

Részvételi díj: 1000 Ft/fő

Előjelentkezés: e-mailben (szarvashaz@szarvashaz.hu) vagy telefonon (+36 30 919 5868) a név, a létszám és a mobiltelefonos elérhetőség megadásával.

Jelentkezési határidő: 2016. 03. 26. szombat 18.00 óra. A jelentkezésről legkésőbb a határidő letelte után 1 órával minden esetben visszaigazolást küld a túravezető. A túra minimum 12 fő jelentkezése esetén indul.

Minden résztvevő húsvéti meglepetést kap ajándékba!

FIGYELEM! A túra NEM medvahagyma gyűjtésre irányul! Ilyen szándék esetén a túravezető szívesen ad teljeskörű tájékoztatást a gyűjtés szabályairól és a szükséges engedélyek beszerzéséről. 

Vár mindenkit szeretettel:

Czibula György

a Bakony-Balaton Geopark geotúra-vezetője

Termék-összehasonlító
Legújabb blogunk
10 mobil app túrázóknak

Senkinek nem javasoljuk, hogy a természetben is állandóan a telefonját nyomkodja, de ha már úgy is ott van nálunk, időnként jó hasznát vehetjük.  

rendelj tőlünk
 •  Ingyen szállítás
  10.000 Ft felett
 •  Szállítás készletről,
  1-2 napon belül
 •  30 napig
  visszaküldheted
 •  Csomag- és heti
  ajánlatok
Mobil tartalom
INGYEN SZÁLLíTÁS
10.000 FT FELETT
KISZÁLLíTÁS
1-2 NAPON BELÜL
30 NAPIG
VISSZAKÜLDHETED
A VÁSÁRLÓK MONDTÁK RÓLUNK