Az GEOTREK webshop sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Az oldal további böngészésével elfogadod ezt. A részleteket megnézheted az "Adatvédelmi nyilatkozat"-ban.
Termékek Menü

Hogyan válassz...

Hogyan válassz túrabakancsot?

1. Határozd meg, hogy mire keresel bakancsot!

Minek kell, hogy megfeleljen a bakancs? Hol, milyen terepen használnád a legtöbbet? Téli vagy egész éves használatról van-e szó? Gyorsan mozogsz a hegyekben kis felszereléssel, vagy a 70 literes hátizsákod terhével is meg kell küzdened? Az Alpok sziklás magaslatai vonzanak, vagy a kutyáddal rovod az erdei utakat napi szinten? Általánosságban elmondható, hogy még a legjobb túrabakancs sem jó mindenre. Van ami 5000 méter felett az igazi és van olyan túrabakancs, ami a Bakonyerdő legjobbja.

A fenti kérdésekre adott válaszaid fogják kijelölni a számodra legmegfelelőbb bakancskategóriát:  könnyű túra (hiking), középnehéz túra (trekking), nagyhátizsákos túra (backpacking), magashegyi túra (alpin) .

bakancs-turabakancs-lowa_2.jpg

2. Térképezd fel a bakancsok piacát!

Olvass teszteket, nézz videókat a témában! A youtube, vimeo hemzsegnek a különféle önjelölt és/vagy profi lábbeli tesztelőktől. A hivatalos márka videókban sok esetben maguk a fejlesztésért felelős szakemberek magyarázzák el a technikai innovációkat.

Az outdoor témájú internetes oldalak és nyomtatott kiadványokban is rendszeresen foglalkoznak lábbeli teszteléssel. Néhány, általunk ajánlott oldal és újság: mozgasvilag.huturabakancshu turistamagazin.hu .

...és persze mi is tesztelünk folyamatosan lábbeliket, hátizsákokat és egyéb túrafelszereléseket,  ezeket itt olvashatod!

A különböző patinás outdoor díjak és elismerések is fokmérői lehetnek egy-egy modell milyenségének. Summa-summarum, lesz bőven lehetőséged tájékozódni, csak vigyázz, ne téveszd majd szem elől a saját szempontjaidat!

lowa-bakancs-turacipo-turabakancs_medium.jpg

 

3. Kérd ki az eladó, a rutinos túrázó ismerős, a barát, a mindentudó idegen tanácsát, de a végső döntést neked kell meghoznod!

Sokan sok mindent mondanak. Te nem vagy sok és nem vagy mindenki. Hallgass meg nálad tapasztaltabb túrázókat, barátokat, akik már több bakancsot elkoptattak és magát az eladót is, majd próbálj fel minél több bakancsot a kiválasztott kategóriában!

Tipp: A lábad mondja meg, mi jó neki! Ne a szemeddel szelektálj, mert lehet, hogy pont a leendő bakancsodat írnád le esztétikai okokból...

4. Próbálj körültekintően!

Próbálj fel többféle márkát, többféle modellt! Ha van rá mód, délután próbálj, már bedagadt lábbal és olyan zoknival, amilyennel többnyire hordani fogod a bakancsot! Szánj időt a próbára, hiszen ha minden jól megy évekig ezt fogod hordani a hegyekben!

Érdemes felvenni a két lábadra egy-egy különböző bakancs balos-jobbos darabját. Ezzel a módszerrel szimultán tudod összehasonlítani a lábbelik komfortját, tartását, keménységét, stb... A legfontosabb, hogy kényelmes legyen a lábbeli, az ideális bakancs már első felvételre is olyan, mintha a lábadra öntötték volna. Ezt az érzést keresd!

lowa-bakancs-turacipo-geotrek.jpg

 

Gyakran mondják, hogy túracipőből, bakancsból egy számmal nagyobb kell, mint a rendes cipőből. Igen, minimum fél számmal nagyobbat válassz, mint a lábméreted de gyakran egy egész szám is lehet a különbség. A túra közbeni lábdagadás és a lejtmenetek megkövetelik a nagyobb lábbelit.

Ha pont passzentos a bakancs, valószínűleg elbúcsúzhatsz pár lábkörmödtől, vagy a vízhólyagok fogják fájdalmassá tenni a túráidat. A helyes méretet akkor találtad meg, ha a bakancs kényelmes, nem nyomja sehol sem a lábadat, a lábad nem éri végig a bakancsot, ugyanakkor a bokádat, sarkadat a helyén tartja járás közben.

Figyelj a fűzésre! A helytelenül befűzött bakancs félrevezeti az érzékeid, ezért próbáld meg többféle szorossággal, többféle fűzési technikával a lábbelit, hogy megtaláld a legkényelmesebb megoldást.

Tipp: Vedd ki a talpbetétet a bakancsból és lépj rá! Így látni fogod, hogy mennyi helye van a lábadnak a bakancsban. Ideális esetben 0,5-1 centit fogsz látni a talpbetétből a lábujjaid előtt.

5. Ne foglalkozz az árral!

Könnyű mondani, tudjuk. Pedig így van. Egy jól kiválasztott, kényelmes, minőségi lábbeli hosszú éveken keresztül lesz hűséges társ útjaidon. Oszd el a bakancs várható élettartamával (5-10 év átlagban) a vételárat és megkapod, hogy évente mennyit fizetnél a lábbeliért! Meg fogsz lepődni, hogy milyen jó üzletet köthetsz.

Tipp: A próba ingyen van. Bátran próbáld meg a legdrágább modellt is! Így legalább kiderül, hogy miért annyi amennyi...

A JÓ BAKANCS FUNKCIONÁLIS ÉS KÉNYELMES: megfelel arra célra, amire szánod, és használat közben nem fájdalommal, hanem a táj szépségével és a kihívások leküzdésével kell majd foglalkoznod.

 

bakancstalpalas-lowa.jpg

 

+1 Kiegészítők és ápolás

A bakancs tudása legjavát csak megfelelően ápolva és impregnálva tudja nyújtani! Gyakran nehéz a túrák után még a cipőápolással bíbelődni ezt tapasztalatból tudjuk... pedig bizony érdemes, ha sokáig szeretnéd használni a bakancsot. Korábban már írtunk a körültekintő cipőápolásról, cikkünket itt találod.

Ha már megvetted álmaid bakancsát, amivel sok-sok közös kalandot és kilométert fogtok együtt megélni, akkor gondoskodj még egy apróságról: a túrazokniról. A túrazokni a „rendszer” része és annak nagyon fontos eleme. A következőkben erről a témáról (is) fogunk írni.

Reméljük segítettünk a leendő túrabakancsod kiválasztásában. Ha igen, jelezd nekünk egy megosztással!

 
Termék-összehasonlító
Legújabb blogunk
5+1 tanács a túrabakancs kiválasztásához

Ki mondta, hogy a bakancsválasztás nehéz? Tippeket, szempontokat adunk a bakancsod kiválasztásához, amelyek biztosan hasznodra válnak majd a döntésben!

rendelj tőlünk
 •  Ingyen szállítás
  10.000 Ft felett
 •  Szállítás készletről,
  1-2 napon belül
 •  30 napig
  visszaküldheted
 •  Csomag- és heti
  ajánlatok
Mobil tartalom
INGYEN SZÁLLíTÁS
10.000 FT FELETT
KISZÁLLíTÁS
1-2 NAPON BELÜL
30 NAPIG
VISSZAKÜLDHETED
A VÁSÁRLÓK MONDTÁK RÓLUNK

"Online rendeltem, szuper ügyintézés, kiváló árú. Gyors, és nagyon jó kapcsolattartás! Csak ajánlani tudom, biztosan rendelni fogok még!"

2016-12-06 Facebook 

"Gyors,ingyen szállítás. Rugalmas,segítőkész alkalmazott. Nagyon elégedett vagyok."

2018-07-15 Facebook 

"Nagyon korrektek, gyorsak, ügyfélcentrikusak! Abszolút ajánlom őket!

2018.08.08 Facebook 

"Szuper hely Győr forgalmas sétáló utcáján. Hatalmas választék érhető el, minden van, ami a túrázáshoz szükséges. A kollégák nagyon kedvesek, segítőkészek és értenek is hozzá. 50.000 Ft egyszeri vásárlás után 7% törzsvásárlói kedvezmény jár. Csak ajánlani tudom."

2018.06.30 Google+

"Gyalogtúrázó lévén, évente többször meglátogatom a boltot. Nagyszerű élmény itt vásárolni ami nem csak a termékeknek köszönhető. Csak gratulálni tudok, hogy sikerült ilyen nagyszerű csapatot össze válogatni!"

2018.04.16 Google+

"Profi kínálat, profi eladók, professzionális a bolt megjelenése is. Ha hozzáértő eladói segítség kell, ide nyugodtan betérhetsz!"

2018.02.12 Google+

"Hozzáértő eladók! Akik nem utolsó sorban kedvesek is! Nagyon nagy választék, szinte mindenből, minden raktáron!"

2017.09.17 Google+